Screen of Green (SCROG) Nedir?

05-05-2018 14:00

Çoğu zaman SCROG olarak kısaltılan Screen of Green (Yeşili Filtrelemek), hasadı maksimize etmek ve enerji kullanımı ile atığı azaltmak için kullanılan bir iç mekan yetiştirme metodudur. Bitki yetiştirmede daha iyi sonuçlar için SCROG, genellikle farklı yetiştirme metotlarıyla kombine edilmektedir.


İç mekan yetiştiriciliği bulunduğunuz coğrafi alanda doğal olarak hayatta kalması mümkün olmayan bitkileri yetiştirmenize olanak vermektedir. Ek olarak hidroponik tarımın faydalarının keyfini sürebilir ve hasadınızı maksimize edecek metotlar uygulayabilirsiniz. Buna karşın iç mekan yetiştiriciliğinin de bazı dezavantajları vardır. Örneğin, alanınız kısıtlı olduğundan dikey büyüme yetiştirme alanınız için en uygun büyüme tarzı olmayabilir. Bu durumda yatay bir filtre bitkilerinizi yatay olarak veya belirli bir açıyla büyümeye teşvik edecek ve onları bu şekilde eğitecektir.


Screen of Green (Yeşili Filtrelemek) olarak adlandırılan bu metot; filtre biçiminde bir ip fileye, plastik fileye veya kümes teline yahut ızgaraya benzer ve bitkinin dallarının geçişine izin verecek yapıda bir cisime dayanmaktadır. Bu filtre yetiştirme periyodunun en başında, yeni filizlenen tohumların üzerine yerleştirildiğinde bitki filtrenin müsaade ettiği noktalardan yani deliklerin içinden yayılarak büyümeye başlar. Filizler büyüyüp bitki dalları filtrenin deliklerinden geçmeye başladığında, yan dalları yakın bir deliğin içinden geçirmek suretiyle bitkinin yatay olarak büyümeye devam etmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemi ihtiyaç oldukça bitkinin büyümesini arzu ettiğiniz yöne doğru tekrarlayabilirsiniz. Yetiştirmenin başında SCROG yapmadıysanız geç kalmış olmazsınız. Gelişim evresinin her aşamasında bu metodu uygulamaya başlayabilirsiniz.

 

Scrog Fileleri İçin Linke Tıklayabilirsiniz


Bitki bir kez yatay olarak büyümeye alıştığında, kalın bir üst kanopi oluşturur ve ışığın alt yapraklara girmesini önler. Bu bitki dalları çevresindenemi kontrol altında tutarak küflenmenin önüne geçecek daha iyi bir hava akımı oluşmasına yardımcı olur. Bu noktadan sonra yetiştiriciler alt kısımda kalan ve ışık görmeyen zayıf yaprakları, zayıf dalları, tomurcukları ve sürgünleri budayabilirler. Bitkinin bahsedilen kısımlarını budamak, tüm büyüme potansiyelinin üst tarafta kalan, güzel ışık alan ve geniş bir alana yayılan bölgelerde yoğunlaşmasını sağlar. Bu da bitkinizin daha fazla hasat vermesi ve bitkinizin ortalama büyümesinin daha yüksek olmasıyla sonuçlanır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.