EC (Elektriksel Kondüktivite) Nedir?

05-05-2018 13:49

EC, diğer adıyla elektriksel kondüktivite, suyun elektrik akımını iletebilme kapasitesini ölçmekte kullanılır. Saf su (içinde başka hiçbir madde bulunmayan H20) elektrik akımını iletmez ve iyi bir elektrik yalıtım malzemesi olarak bilinmektedir. Başka maddeleri suyun içerisinde çözdürdüğümüzde ise, su iyi bir elektrik yalıtım malzemesi olmaktan çıkmakta ve elektriksel kondüktivite kazanmaktadır.


Suyun içinde çözünen moleküllerden birçoğu yapıları itibariyle tuzdur. Kimyada, pozitif yüklü katyonlar ve negatif yüklü anyonlardan oluşan iyonik bileşimlere tuz adı verilir. Çözünmüş oldukları solüsyon içerisinde, bu katyon ve anyon iyonlar birbirlerini bertaraf eder; böylece solüsyon elektriksel olarak nötr kalır. Bir su solüsyonu içerisinde bulunan küçük miktardaki iyon bile, bu solüsyonun elektriksel kondüktiviteye sahip olmasını sağlar. Solüsyonun tuz konsantrasyonu yükseldikçe, solüsyon elektriği daha iyi iletir. Bu nedenle bir solüsyonun ECdeğeri, bu solüsyonun tuzluluk miktarının iyi bir göstergesidir.


Bir solüsyonun EC değeri toplam tuzluluk miktarının iyi bir göstergesi olsa da, solüsyon içerisindeki iyon karışımı (pozitif veya negatif yüklü yükler) hakkında herhangi bir bilgi vermemektedir. Örneğin, bu yolla solüsyonumuzun içinde potasyum tuzu mu yoksa sofra tuzu mu olduğunu öğrenemeyiz. Daha derine inmek gerekirse, gübre olarak kabul edilen maddelerin tümü bir solüsyonun EC değerini etkilemez. Örneğin, muhtemelen en önemli bitki besinlerinden biri olan üre, EC’yi etkilemez.


Yetiştiriciler besin solüsyonlarının EC değerini ölçmek için EC ölçer cihazları kullanmaktadır. Bu cihazlar EC’yi,mS/cm (milisiemens/santimetre) veya μS/cm (mikrosiemens/santimetre) cinsinden ölçmektedir. 1 mS/cm (milisiemens/santimetre), 1000 μS/cm’ye (mikrosiemens/santimetre) karşılık gelmektedir.

 

EC/TDS Metreler İçin Linke Tıklayabilirsiniz

 

EC ölçümü yapmak kendinizi kontrol etmenize yarayan, kullanışlı bir yöntemdir. Besin solüsyonunuzu test ettiğinizde solüsyon beklediğiniz EC değerine sahipse bu doğru oranlarda besin kullandığınızı gösterir. EC değeri yüksekse, fazla gübreleme riski var demektir; EC değeri düşükse, bitkiniz yeteri kadar beslenmiyordur. Toprağınızdan süzülen suyu test ettiğinizde EC değeri yüksekse, muhtemelen yeterince sulama yapmıyorsunuzdur; EC değeri düşükse, muhtemelen gerekenden fazla sulama yapıyorsunuzdur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.