Hidrojen Potansiyeli, Diğer Adıyla pH

05-05-2018 13:43

pH, bir maddenin ne kadar bazik veya asidik olduğunu belirlemeye yarayan hidrojen potansiyelinin kısaltmasıdır. pH, 0’dan 14’e kadar bir skala ile ölçülür. 7 pH değeri, elinizdeki maddenin nötr olduğu anlamına gelir. 7’nin altı asidik, 7’nin üstü bazik bir maddeye işaret eder. Anlaşılabileceği üzere 0 pH maksimum asitlik, 14 pH ise maksimum bazikliktir.


Bir maddenin pH seviyesi pH ölçer, pH test kiti veya pH test çubuğu yardımıyla kolayca ölçülebilir. pH ölçerler genellikle test kitleri ve test çubuklarından daha uzun ömürlüdür. Aynı zamandapH ölçerler daha isabetli ölçüm yaparlar. Bataryalı kalem tipi pH ölçerler, hızlı ve basit bir dijital sonuç verdiklerinden yetiştiriciler arasında yaygındır. Buna karşın pH ölçer kullanıyorsanız zaman zaman bakımını yapmanız gerekebilir. pH ölçer cihazınızın isabetli ölçüm yaptığından emin olmak için, pH ölçerinizi pH derecesi bilinen solüsyonlar yardımıyla kalibre edebilirsiniz.


pH Metreler İçin Linke Tıklayabilirsiniz


Farklı bitkilerin farklı pH gereklilikleri ve tercihleri olsa da, genel olarak, topraklı tarımda ideal pH değeri 6.2; hidroponik tarımda ise ideal pH değeri 5.6 olarak kabul görmektedir. Organik ve topraklı bir bahçede mikroorganizmalar bitkinin bulunduğu toprak içerisindeki pH ayarlamasını yapabilmektedir ve bu ortamlarda büyük pH dalgalanmaları yaşanmaz. Fakat hidroponik sistemler pH bakımından hem daha hassastır hem de bu sistemlerde büyük pH dalgalanmaları yaşanabilmektedir. Bu nedenle hidroponik tarımda doğru pH değerlerini elde etmek ve rutin olarak pH kontrolü yapmak oldukça önemlidir.


Bir besin solüsyonunun pH’ını ayarlamak istiyorsanız, öncelikle pH ölçümü yapmanız gerekir. pH çok yüksekse solüsyonunuz çok baziktir, bir asit ekleyerek pH değerini düşürebilirsiniz. Fazla karşılaşılmayan bir durum olsa da, pH çok düşükse solüsyonunuz çok asidiktir, bir baz ekleyerek pH değerini yükseltebilirsiniz. Solüsyonlarının pH seviyelerini ayarlamaları için tasarlanmış ve yetiştiricilerin kullanımına sunulmuş, genellikle ‘pHUp’ veya ‘pHDown’ olarak adlandırılan birçok ürün mevcuttur. Bu ürünleri kullanarak ve ürünlerin üzerinde belirtilmiş talimatları takip ederek solüsyonunuzun pH derecesini oldukça kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

 

pH Down Solüsyonu İçin Linke Tıklayabilirsiniz


pH Up Solüsyonu İçin Linke Tıklayabilirsiniz


pH’ın ne olduğunu ve basit prensiplerini anlamak besin solüsyonunuz ile ilgili büyük bir gizemi ortadan kaldıracak ve solüsyonunuzdan beklentinizin ne olması gerektiğini daha iyi kavramanıza yardımcı olacaktır. Bahçenizin pH seviyesini arzu edilen aralıkta tutmanız bir yetiştirici olarak başarınızı artıracaktır. Bitkinize en uygun pH seviyesini elde etmek, bitkinizin besinleri doğru bir şekilde almasını sağlayacak ve daha kaliteli ve bol bir hasada giden yolu açacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.