Işık Döngüsü

26-03-2018 15:30

Bir bitkinin ışık döngüsü, bitkinin ışık aldığı ve karanlıkta kaldığı dönemlerin düzenli olarak birbirini takip etmesi sonucu meydana gelen döngüdür. Bu iki dönem aydınlık dönem ve karanlık dönem olarak da adlandırılmaktadır. Güneşin doğuşu ve batışı doğal ışık döngüsüdür; fakat sera aydınlatması kullanılarak ışık döngüsü yapay olarak da elde edilebilir. 18 saat aydınlık ve 6 saat karanlık döneme sahip veya 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık döneme sahip seraların aydınlatma şemaları, yapay ışık döngüsüne örnek verilebilir. Gelişim evresinde de olsa çiçeklenme evresinde de olsa; bitkilerin büyümeleri diyetleri fark etmeksizin aldıkları ışık miktarından etkilenmektedir. Işık, iç mekanda yetiştiricilik yapan veya doğal ışık döngüsüne erişimi olmaksızın hidroponik sistem kullanan yetiştiriciler için göz önünde bulundurulması gereken oldukça önemli bir faktördür.

Bitkiler, diğer tüm canlılar gibi yıl içerisinde maruz kalmaları gereken ışık ve karanlık miktarından oluşan doğal bir ışık döngüsüne sahiptirler. Kış mevsiminde, fideler ve yaprak dökmeyen bitkiler uzun karanlık dönemler ve kısa aydınlık dönemler geçirirler. Kış mevsiminden bahara geçilirken aydınlık dönem saatleri yavaş yavaş artarken karanlık dönem saatleri azalır. Yaz mevsiminde ise bitkiler uzun aydınlık dönemler geçirirken çok daha kısa karanlık dönemler geçirirler. Yazdan sonbahara ve sonbahardan kışa geçilirken de bu eğilim tam tersine dönmeye başlar.

Farklı aydınlık ve karanlık dönemler bitkileri farklı yönlerden etkiler. Dahası, farklı bitki türleri değişken ışık döngülerinden sayısız farklı şekilde etkilenmektedir. Örneğin, 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık bir ışık döngüsü fesleğen bitkisini çiçeklenmemeye yöneltir ve enerjisini sağlıklı vejetatif büyümeye sarf etmesine neden olur. Bazı bitki türlerinde çiçeklenmeyi engellemek için 24 saatlik, yani tam günlük aydınlık dönem gerekirken; başka bitki türlerinde çiçeklenmeyi engellemek için uzun aydınlık dönemlerin yanı sıra kısa karanlık dönemler gerekebilmektedir.Işık döngüsü bitki büyümesini, vejetatif gelişimi, çiçeklenmeyi ve meyve oluşumunu etkileyen faktörlerden sadece biridir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.