Köklendirme Nedir?

Köklendirme; tohum, tomurcuk, aşı dalı veya bitkinin bazı özel kısımları gibi birçok kaynak kullanılarak yapılabilmesi mümkün olan, yeni çiçek veya bitki ekimine başlama sürecidir. Köklendirme yöntemi genelde bitkinin tipine bağlıdır. Köklendirme; ebeveyn bitkinin genetiklerinden ve özelliklerinden sapmayı önleyen, çok kolay, oldukça ucuz ve tamamen aseksüel bir yöntemdir.

 

Bazı yetiştiriciler görece narin fidelerin ve tohumların büyümesini hızlandırmak amacıyla, nemli ve sıcak olan ideal ortamı yaratmak için ısıtmalı mini seralar kullanmayı tercih etmektedirler. Alternatif olarak bazı yetiştiriciler ise daha pahalı fakat daha etkili olan tam elektrikli tohum köklendirme tablası kullanmaktadır.

 

Köklendirme sırasında, bitkinin ölümünü önlemek için mümkün olduğu kadar çabuk şekilde kök gelişiminin başlaması oldukça önemlidir. Hava sirkülasyonu da bir o kadar önemlidir. Zira hava sirkülasyonu sayesinde yararlı bakteriler ve mantarlar yeni bitkinin civarında kalacak, köklenmesinde onu destekleyecektir. Bu noktada ısıtmalı ve tam elektrikli köklendirme cihazlarının önemi tekrar gündeme gelmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.