TDS (Toplam Çözünmüş Katılar) Nedir ve EC İle İlişkisi Nedir?

05-05-2018 13:56

TDS, diğer adıyla toplam çözünmüş katılar; bir sıvı içerisinde moleküler, iyonize veya mikro-tanecik formunda bulunan tüm inorganik ve organik maddelerin toplamını ölçmekte kullanılır. Çözünmüş olarak kabul edilmeleri için, katıların iki mikrometrelik bir filtreye sığacak kadar küçük olmaları gerekmektedir.


EC ve TDS Arasındaki İlişki


TDS ölçer cihazları aslında birer EC ölçer cihazıdır. Bir TDS ölçer cihazı; solüsyon içerisindeki çözünmüş tuzların EC değerini ölçmekte ve buna ek olarak bir dönüştürme faktörü kullanarak PPM (milyon başına düşen parça) cinsindenölçüm yapmaktadır. TDS ölçer cihazının çalışma prensibi, EC ve TDS arasındaki ilişkiyi açıklayan basit bir denklemle açıklanabilir:


‘TDS = ke x EC’


Bu denklemde, TDS miligram veya litre cinsinden belirlenmekte, EC ise 25°C’lik bir sıcaklık değerinde, santimetre başına mikrosiemens cinsinden belirlenmektedir. Dönüştürme faktörü ‘ke’ genellikle 0.55 ve 0.8 arasında değişmektedir ve her tuz cinsi için farklı bir değere sahip olmaktadır. Solüsyonunuzun içerisinde bir tuz karışımı varsa, denklemde bu karışıma göre ortalaması alınmış dönüştürme faktörünün kullanılması gereklidir.


TDS ölçer gibi ölçüm yapan EC ölçer cihazları, kullanılmakta olan cihaza göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 0.5 veya 0.7’lik bir dönüştürme faktörü kullanmaktadır. Solüsyonun özel değerini göz ardı ederek önceden sabitlenmiş bu dönüştürme faktörünü kullanması nedeniyle, neredeyse tüm TDS ölçer cihazları, tam isabetle ölçüm yapamamaktadır.


TDS ölçer cihazınızın PPM okumalarını başka bir yetiştiriciyle kıyaslarken, aynı düzeltme faktörüne sahip cihazlar kullandığınızdan emin olmalısınız. Aynı zamanda sıcaklıkları da karşılaştırmalısınız; çünkü besin solüsyonunun sıcaklığı cihazınızın EC okumasının değişmesine sebep olabilir. Daha yüksek sıcaklık genellikle daha yüksek bir EC değeri verecektir.

 

EC/TDS Metreler İçin Linke Tıklayabilirsiniz


PPM (Milyon Başına Düşen Parça)


PPM, diğer adıyla milyon başına düşen parça, çok seyreltik madde konsantrasyonlarını tespit etmekte kullanılan bir yoldur. Nasıl ‘yüzde’ kavramı 100 içerisindeki değeri belirlemek için kullanılıyorsa, PPM de bir milyon parça içerisinde kaç parça olduğunu anlatır. PPM ölçümü genellikle su veya toprak içerisinde bulunan herhangi bir maddenin konsantrasyonunu tespit etmek için kullanılır.


TDS ölçerler okumalarını PPM cinsinden göstermektedir. Metrik sistemde, PPM’i okumak oldukça kolaydır çünkü okuma sonuçları 1,000 litre su için 1 grama, 1 litre su için 1 miligrama eşittir. Toprakta ise 1 kilogram toprak için 1 miligrama eşittir. PPM ölçümü ağırlıkların karşılaştırılması ile yapılan bir ölçümdür. Dolayısıyla PPM’i bir perspektifte göstermek gerekirse; %1 derişime (yoğunluğa) sahip bir solüsyon, 10,000 PPM’e sahip bir solüsyonla eşdeğerdir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.