Yetiştirme Medyası Nedir?

02-04-2018 12:12

Yetiştirme medyası bitkinin içerisinde büyüdüğü materyal anlamına gelir. Yetiştirme medyası özel olarak bitki büyümesini desteklemek için dizayn edilmiştir ve katı veya sıvı olabilir. Günümüzde, ev yapımı yetiştirme medyalarını veya ticari yetiştirme medyalarını yaratmak için çok çeşitli bileşenler karıştırılıp harmanlanmaktadır. Zira çeşitli bitkileri ekip biçmek için farklı tiplerde yetiştirme medyaları kullanılmaktadır. Yetiştirme medyası aynı zamanda büyütme medyası, kültür medyası veya substrat olarak da adlandırılmaktadır.


Yetiştirme medyasının üç temel fonksiyonu vardır:

1.Fiziksel olarak bitki büyümesini desteklemek

2.Maksimum kök büyümesine müsaade etmek ve bunun için potansiyel oluşturmak

3.Köklere su, hava, besin gibi ihtiyaçları temin etmek


Doğal bitki çiftliklerinde yetiştirme medyası doğal ve bakir topraktan kompoze edilmektedir. Bu doğal ve bakir toprağa kompost (ağaç kabuğu, yeşil atık vb.), hindistan cevizi yünü, ağaç lifleri, turba yosunu gibi farklı materyaller eklendiğinde ise yapay toprak elde edilmektedir. Aynı zamanda vermikülit, çakıl taşı, sünger taşı ve perlit gibi mineral bileşenler de yetiştirme medyası eldesinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte, yetiştirme medyasının kompozisyonu içerisinde yetiştirilmekte olan özellikli bitkilere göre de oldukça farklılık göstermektedir.


Kökler, yetiştirme medyasının her bir partikülü arasındaki gözeneğe benzeyen boşluklarda büyür ve gelişir. Hava ve su bu gözeneğimsi boşluklar içerisinde hareket eder. Hava, yetiştirme medyası içerisindeki mikroorganizmaların sağlığından sorumludur ve kök büyümesi için elzemdir. Su, bitki büyümesi için elzemdir ve bir nevi bitkiyi büyüten yakıt görevi görür. Yetiştirme medyası içerisindeki mikroorganizmalar ise bitkinin büyüdüğü ortamdaki canlılığı arttırır ve bitkilerin büyümesi için gerekli besinleri sağlamaya yardımcı olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.